Andre ulovlige rusmidlers historie

5.000 år siden. - Opium til fest i Irak

Man mener at Opium blev brugt for 5.000 år siden i den sumeriske kultur i Irak. Opium blev primært brugt som et glædestof til festlige lejligheder og til at dulme smerte.

Opium fremstilles fra saften i valmueblomsten kapsler og de aktive dulmende stoffer betegnes opiater.

 

2.300 år siden - Opium og cannabis til fest i Grækenland

Antikkens Grækere brugte opium og hamp i stor stil til festlige lejligheder og i år 300 f.kr. skrev en læge følgende anbefalinger om opium: “Man doserer en håndfuld, hvis et menneske bare skal være opløftet, det dobbelte, hvis han skal have hallucinationer, tre gange så meget, hvis han skal være permanent sindsforvirret, og en firdobbelt dosis, hvis han skal dø”.

 

2.200 år siden - Efedrin i Kina

Efedrin fremstilles for første gang i Kina omkring år 200 f.kr. udfra planten Ephedra sinica

Først i 1920erne bliver produktionen industrialiseret og vesten importerer 216 tons af det opkvikkende produkt i 1928.

 

1.800 år siden - Opium og Cannabis som vigtig indtægtskilde i Rom

Romerne var også store tilhængere af at bruge euforiserende stoffer og tjente desuden fyrsteligt på at beskatte alt salget i deres rige.

I år 200 vedtager romerne en lov, for at beskytte de prostituerede, der gør at det ikke længere er lovligt at indtage hallucinerende planter på bordellerne.

Brugen af euforiserende stoffer var en integreret del af det romerske samfund, men historien melder om meget få tilfælde af misbrug, i modsætning til alkohol misbrug som oftere beskrives.

 

600-700 år siden - Opium som afrodisiac og medicin

Opium bliver i det 14. århundrede i høj grad brugt som et elskovsmiddel og medicin i Kina og som rusmiddel i Mellem Østen.

Opium bliver efterfølgende importeret til Europa og Amerika pga. dets smertedulmende egenskaber og til kirurgiske indgreb.

 

600 år siden - Kaffe bliver populært

Kaffe menes at været opdaget af etiopiske gedehyrder omkring år 900, da gederne begyndte at opføre sig mærkeligt.

De første kaffe bønner mens at være blevet ristet i Arabien fra år 1000.

De første dokumenterede beskrivelser af kaffe er fra det 15. århundrede i Mekka, hvor muslimer danser på en upassende måde for at opnå en religiøs ekstase.

Islam forbyder muslimer at bruge rusmidler, men sultanen er en kraftig fortaler for kaffes opkvikkende effekt, da det kan holde folk vågne under de lange koran oplæsninger.

Offentlige kaffehuse bliver fremover tilladt og i løbet af de næste 100 år spreder kaffe sig til resten af verdenen. I 1909 opfindes instant coffee.

 

180 år siden - Nye opiums præparater til medicin

Fra opium udvinder man morfin i 1809, kodein i 1832 og atropin i 1834.

Adskillige opiums præparater præger apotekerne i Europa og Amerika og Morfin anses ikke for at være afhængighedsskabende, da man mener at det kun er folk med en svag karakter, som bliver misbrugere.

 

170 år siden - Opiumskrigen

Englændernes store efterspørgsel efter billig te, starter i 1839 til 1842, opiumskrigen. Det er en krig hvor Englænderne smugler stærk Indisk opium ind i Kina (opium er ulovligt i følge kinesisk lov) og derefter angriber kinesiske havnebyer. Omkring 2,5 mio kinesere ender i opiums misbrug og England vinder krigen og råderetten over Hong Kong i 100 år.

 

160 år siden - Injektionssprøjten opfindes

Det medicinske miljø bliver, i løbet af 18. tallet, opmærksom på den stigende afhængighed af stoffer og man opfinder i 1853 injektionssprøjten. Stofferne menes nemlig kun at skabe afhængighed når de indtages som piller og dråber, da de derved pirrer smagsløgene. Injektionssprøjten ses som en løsning der ikke pirrer smagsløgene, men har efterfølgende vist sig at være en meget afhængighedsskabende måde at indtage stoffer på.

 

155 år siden - Kokain opfindes

I 1859 lykkedes det at skabe kokain ud fra importerede sydamerikanske cocablade. Kokain blev betragtet som et ikke-afhængighedsskabende mirakel middel der kunne kurere mange ting og virkede mere opkvikkende end kaffe. Immigrant arbejdere og især afroamerikanske arbejdere, blev tilskyndet at bruge kokain så de kunne arbejde længere og hårdere. Kokain ansås for at være uskadeligt og blev en populær og lovlig ingrediens i vin, Coca-Cola, cigaretter eller solgt som pulver, hvor der kunne medfølge en sprøjte til injektion. Nogle steder var kokain endda billigere end alkohol og forbruget stiger hurtigt inden for kort tid.

 

150 år siden - USAs uafhængigskrig

USAs uafhængighedskrig i 1861-65 skaber ironisk nok masser af opium afhængighed. En stor del af soldaterne får udleveret opium for at forebygge eller behandle tarmsygdommen dysenteri og udvikler derefter opium afhængighed.

 

110 år siden - Heroin opfindes

I 1898 opfinder man heroin udfra morfin. Heroin markedsføres bl.a. som hostesaft uden sideeffekter og som ikke værende afhængighedsskabende.

 

100 år siden - Opium på recept

I starten af 1900 tallet kan opium udskrives på recept mod menstruations smerter og anden ubehag. Mange, især kvinder, ender i opiumsmisbrug.

 

100 år siden - Opium forbydes

Da opium bliver forbudt i USA i 1909, mener man at det især er kinesernes populære opiumshuler som er skyld i opiumsmisbrug.

 

90 år siden - Kokain og Heroin forbydes

Kokain, som nogen steder var billigere at købe end alkohol i USA, bliver sammen med heroin helt forbudt i 1924. Forbuddet begrundes med at kokain gør Afro Amerikanere til voldelige voldtægtforbrydere og politiet i syden udstyres med pistoler af højere kaliber til at opretholde forbuddet over for Afro Americanerne.

Med Heroin, der har vist sig at være særdeles afhængighedsskabende, har man især fokus på truslen fra jazz miljøet, både da man beslutter og håndhæver forbuddet.

 

80 år siden - Cannabis forbydes

Cannabis bliver forbudt i hele USA i 1937 efter massive skræmmekampagner mod en cannabis trussel fra både Mexico og helvede. Forbuddet begrundes med at cannabis brug skaber afstumpet vold og perverse sexlyster hos ungdommen.

Forbuddet vedtages i FN i 1961 på baggrund af USAs skræmmekampagner og implementeres derefter i resten af verdenen.

 

80 år siden Amfetamin som medicin i Vesten

Stoffet amfetamin bliver første gang syntetiseret i 1887 i Tyskland, men det er først i 1927 at dets opkvikkende effekt opdages.

I 1934 markedsføres amfetamin for første gang som inhalatoren Benzedrine til bronkitis. Den opkvikkende effekt af inhalatoren bliver dog hurtigt kendt og misbrugt. Under anden verdens krig får de allierede soldater uddelt amfetamin for at opnå større udholdenhed på slagmarken. Amfetamin forbruget er stadig stigende i befolkningen efter krigen.

 

70 år siden - Methamfetamin som hitlers energi pille.

Methamfetamin udvindes allerede i 1893 fra efedrin i Japan. Methamfetamin bliver dog også først populært i anden verdens krig da tyske medicinal firmaer udvikler mærket Pervitin som er piller der kan holde de tyske styrker, og især luftwaffe, energiske.

I 1950erne udvikles lægemidlet Obetrol til behandling af overvægt. Methamfetamins psykologiske og stimulerende virkninger gør det meget populært i vesten op gennem 1960erne. Japanerne prøver at forbyde produktionen, men Yakuza bander overtager markedet istedet.

 

60 år siden - LSD testes på befolkningen

LSD synteres for første gang i 1938 i jagten anden nyttig medidcin. LSDs psykadeliske egenskaberne opdages først i 1943 da en forsker sluger en stor portion ved et uheld og LSD klassificeres som et psykiatrisk medikament i 1947.

I løbet af 1950erne opretter Den føderale regering i samarbejde med CIA og hæren, Project MKUltra.

Programmet var Top Secret og opererede skjult igennem 80 institutioner og 44 universiteter.

Forsøgs personerne kunne være CIA ansatte, soldater. læger, offentlige ansatte, protistuerede, mentalt syge og almindelige borgere, som fik LSD for at betragte deres adfærd. Det skete ofte uden at forsøgspersonerne vidste hvad de gik ind til.

Programmet blev afsløret for offentligheden i 1975, da præsident Gerald Ford oprettede the United States President's Commission on CIA Activities within the United States.

Brugen af LSD indenfor psykiatri, medicin og videnskab kommer under restriktioner i 1963 og LSD bliver ulovligt at besidde i 1968. Samme år starter ungdoms oprøret hvor LSD og hash bliver utroligt populært.

I 1970 klasificeres LSD som et schedule 1 drug uden nogen medicinske egenskaber.

 

40 år siden - Amfetamin og Methamfetamin forbydes

Myndighederne bliver opmærksomme på de vanedannende egenskaber og begge stoffer forbydes i USA og FN i 1971.

De kategoriseret som et schedule 2 stof, hvor medicinsk formål er tilladt.

 

40 år siden - Ecstasy bliver kendt

Ecstacy (MDMA) bliver fremstillet i 1912, uden større opmærksomhed, som et stof der kan standse blødninger. Først i 1970erne bliver samfundet og især det psykiatriske miljø, bekendt med stoffets potentiale, da den amerikanske hær offentligører en rapport om stoffer til brug i forhør. MDMA kan få patienter til at åbne op omkring personlige problemer og bliver psykiatriens nye mirakel middel i slutningen af 1970erne. MDMA bliver et populært kærligheds fest stof fra Texas til Ibiza i 1980erne og i 1984 kategoriserer DEA, MDMA som et forbudt stof uden medicinsk anvendelighed. I slutningen af 1980erne bliver MDMA populært omkring techno rave kulturen i England og spreder sig videre til resten af verdenen i nye kemiske varianter.

 

30 år siden - Crack Cocaine opstår i slummen

Crack cocaine er kokain blandet med baking soda som kan opvarmes og dermed give den samme hurtige rus som ved en indsprøjtning i blodårene. Fænomenet opstår i de fattige kvarterer i New York, Los Angeles og Miami omkring 1984 og det er en tid hvor man selv begynder at lave ulovlige stoffer i små primitive laboratorier. Crack cocaine er ofte fortyndet med giftige stoffer og er forbeholdt de fattige, mens den rene kokain er forbeholdt den velstillede befolkning. Straframmen for besiddelse af crack cocaine i forhold til kokain, var 1:100 indtil for ganske nyligt. Besiddelse af et gram crack cocaine blev altså ligestillet med besiddelse af 100 gram kokain. Obama regeringen har nu nedsat straframmen til 1:15.

 

Worldwide present time

Kokain, opium (heroin) og cannabis, bliver idag dyrket ulovligt mange steder i verden og er en vigtig indtægtskilde for oprørsbander, terror organisationer, kriminelle karteller og helt almindelige fattige bønder.

Opium bruges også lovligt til fremstilling af morfin, kodein og andre smertestillende stoffer og valmuens frø bruges desuden som birkes i bagning.

Cannabis kan idag fås over hele verden ulovligt. Men det er kun lovligt som medicin og rusmiddel ganske få steder i verden og klassificeres officielt som et meget farligt og afhængighedsdannende stof.

Kemiske stoffer som MDMA, LSD og methamfetaminer, produceres ofte i små ulovlige laboratorier direkte i aftager landene eller i nabo landene.

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Opium

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ephedrine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Morphine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Benzedrine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Methamphetamine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Methamphetamine_in_the_United_States

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Lysergic_acid_diethylamide

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_MKUltra

 

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_President%27s_Commission_on_CIA_Activities_within_the_United_States

 

http://en.wikipedia.org/wiki/History_and_culture_of_substituted_amphetamines

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Heroin

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Cocaine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Crack_cocaine

 

http://en.wikipedia.org/wiki/MDMA

 

http://historienet.dk/dagligliv/kultur/narkotika-gennem-7000-aar

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee