Cannabis forbuddet historie i Danmark

1961 - cannabis forbud i Danmark

Allerede samme år som FN forbyder cannabis i 1961, tilpasser det danske folketing lovgivningen og forbyder cannabis totalt.

Det sker uden at man undersøge faren ved cannabis eller om der er et egentligt cannabis problem i det danske samfund.

Man indsamler ikke nogen videnskabelige undersøgelser og forbuddet er et rent administrativt stykke arbejde uden nogen former for offentlig debat.

 

1969 - straffen for cannabis hæves

I 1968 bliver hash meget populært blandt den hippe ungdom og folketinget sætter i 1969 straframmen op til 6 års fængsel for hash kriminalitet.

Folketinget er dog i tvivl om denne hårde kurs mod hash er den rette måde at løse problemet på. Partier på begge fløje ønsker derfor en evaluering og dialog indenfor to år. Enkelte folketingsmedlemmer ønsker ligefrem en legalisering af hash, hvis hash viser sig ikke at være farligere end alkohol og tobak.

Sundhedsstyrelsen, som rådgiver folketinget, afviser at der vil komme nye videnskabelige resultater som vil ændre ved farligheden af hash. Der kommer derfor ikke en ny debat om hash i folketinget efter to år.

 

1970erne - Pusherstreet opstår

Da Pusherstreet opstår på Christiania i starten af 1970erne, bliver det Danmarks mest populære cannabis marked.

Cannabis er lovligt ifølge Christiania, men ikke ifølge den danske lovgivning og politiet møder ofte talstærkt op på området og det ender som regel i voldelige konfrontrationer.

Kokain og heroin kommer til Christiania i 1977-78 hvilket skaber et større misbrug.

Christianitterne laver en Junkblokade i 1979 og herefter er alle former for hårde stoffer udover cannabis ulovlige i Pusherstreet og på Christiania.

Rockerklubben Bullshit presser sig ind på Christiania for at sælge cannabis i Pusherstreet hvor de spreder skræk, dog uden at være nogen form for særligt organiseret kriminelle.

 

1984 - Rocker mord hærder miljøet

I 1984 skyder og dræber Jønke fra rockerklubben Hells Angels, Makrellen som er Bullshits præsident. Efterfølgende opløses Bullshit og medlemmerne søger over til Hells Angels og den rivaliserende rockerklub Bandidos.

Jønke i dømmes 16 års fængsel og belønnes efterfølgende ved at blive leder af Hells Angels.

 

1996-97 - Rocker krig

Hells Angels og Bandios bekriger hinanden i midten af 1990erne, i en kamp om hash markedet i Danmark hvor flere rocker medlemmer bliver såret og dræbt. Jønke's fængselscelle bliver både beskudt med en maskinpistol og forsøgt sprunget i luften med en håndgranat. Han er dog ikke en af de mange dræbte i rockerkrigen.

 

2004 - Visitationszoner og bande-rockerkrig

Politiet opretter Visitationszoner i 2004 hvor borgere kan visiteres uden nogen form for konkret mistanke, i følge politilovens paragraf 6.

Samme år rydder politiet hele pusherstreet og foretager masse anholdelser som svækker udbuddet på hash i København for en tid. Da efterspørgslen på hash er uændret, spredes markedet ud i København og ulovlige hashklubber åbner over hele byen. Det bliver starten på en blodig krig om hash markedet i København mellem rockergrupper og nye indvandrer bander.

 

2008 - visitationszone København og stress af bande- og rockermiljøet

I 2008 opretter politiet en midlertidig visitationszone i hele Københavns politikreds hvor folk kan visiteres uden konkret mistanke om en kriminel handling. Politiet bruger i dag stadig visitationszoner over hele landet i forhold til rockere og bander.

Fra 2008 beslutter regeringen at man skal stresse rockere og bandemedlemmer med hyppigere ransagninger, overvågninger og fysisk tilstedeværelse af politiet.

 

2009 - bandepakke

VK-regeringens bandepakke fra 2009, skærper straffen for besiddelse af våben, vold og trusler mod vidner og anden kriminalitet i forbindelse med bandeopgør. Dansk Folkeparti får også indført at bandemedlemmer med anden etnisk herkomst kan udvise ved ubetingede domme for ulovlige våben. Man benytter desuden samme taktik som fik sigtet Al Capone for økonomisk kriminalitet i forbudstiden, som er at rigspolitiet videregiver oplysninger om kriminelle personer til skattemyndighederne. Bandepakken indeholder også banderåd hvor sociale myndigheder, SSP og lokale foreninger skal stoppe tilstrømningen til banderne og man laver særlige EXIT programmer for folk som vil ud af bande- og rockermiljøet. Begge projekter er desværre ikke særligt effektive.

 

2009 - Task Force Øst

I 2009 oprettes Task Force Øst som er et samarbejde mellem medarbejdere fra politikredsene og SKAT, anklagemyndigheden og Rigspolitiet. Enheden opgave er at intensivere efterforskningen mod de organiserede rocker- og bandemiljøer på Sjælland og styrke politikredsene.

 

2010 - Task Force Vest

I 2010 oprettes Task Force Vest som er et samarbejde mellem politikredsene i Jylland og på Fyn til bekæmpelse af mod rocker- og bandemiljøer

 

2012 - Task Force Pusherstreet

Den 1. september 2012 iværksætter Københavns Politi en målrettet indsats mod cannabis handlen i Pusherstreet, som stadig er Nordens største konsumentmarked for cannabis.

Politiet opretter i 2012 Task Force Pusherstreet, der efterfølgende beslæglægger over 4 ton hash og rejser sigtelser mod mere end 4,000 personer for besiddelse eller salg af hash.

 

2012 - Mistet kørekort til alle cannabis bilister

Fra 2012 får man en stor bøde og mister ubetinget sit kørekort i 3 år hvis man kører bil og bliver testet med over 0,001 milligram THC pr kilo blod.

Man kan måle hash i blodet mere end 3 uger efter at man har røget hash og over 2,000 mennesker har derfor mistet deres kørekort ubetinget.

Straffen svarer til at have en alkohol promille på 1,2, som når man lige har drukket en hel flaske rødvin.

En alkohol promille på mellem 0,5 og 1,2 giver en betinget frakendelse af kørekortet.

 

2014 - Stor aktion mod Pusherstreet

Ved en større aktion mod Pusherstreet d.13. marts 2014, anholder politiet over 80 personer hvor 77 personer sigtes for salg af 6,8 tons hash.

I følge kilder på Christiania i slutningen af 2014, benytter politiet ofte hurtige aktioner mod Pusherstreet, hvor de løber ind i civil og anholder folk og løber ud igen.

 

Straframmen for Hash

Straframmen for besiddelse af hash er i dag 2.000 kr i bøde for besiddelse af op til 9,9 gram.

Bøden stiger med 50% anden gang og 100% tredje gang.

Fængselsstraf kommer på tale ved besiddelse af over 100 gram.

Højeste fængselsstraf for lov om euforiserende stoffer er 2 år.

Straffelovens § 191 om grove narkotikaforbrydelser har straferammer på op til 10 og 16 års fængsel.

 

 

 

Kampen om Hampen - DR1 dokumentar - 1997

 

http://dinforsvarer.dk/nyheder/straf-i-narkotikasager/

 

http://mchangama.blogs.berlingske.dk/2009/01/17/politiets-ulovlige-visitationszoner/

 

http://www.b.dk/nationalt/slut-med-visitationszoner-i-hovedstaden

 

http://politiken.dk/indland/ECE2221183/foerste-sag-om-hashkoersel-er-paa-vej/

 

http://ekstrabladet.dk/nationen/article4663330.ece

 

http://da.wikipedia.org/wiki/Pusher_Street

 

http://www.taskforcepusherstreet.dk/nyheder/

 

http://nyhederne.tv2.dk/krimi/2014-10-13-politiet-her-er-christianias-netvaerk-af-pushere

 

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/10/14/113252.htm

 

http://www.information.dk/126750

 

http://www.faktalink.dk/titelliste/bandekrigen-i-danmark/bander-og-rockergrupper-i-danmark

 

http://politiken.dk/indland/ECE2372425/rapport-mange-forlader-bander-uden-exit-hjaelp/

 

http://www.b.dk/nationalt/lokale-banderaad-er-overfloedige

 

http://da.wikipedia.org/wiki/Junkblokaden