Login / Registrer

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cannabinoider og Cannabis: En introduktion

Der er blevet identificeret over 113 phytocannabinoider, som er organiske forbindelser, der findes i cannabis-planterne. Nogle af de mest kendte phytocannabinoider inkluderer:

 • Tetrahydrocannabinol (THC): det mest kendte phytocannabinoide, der er ansvarligt for den psykoaktive effekt af cannabis
 • Cannabidiol (CBD): et phytocannabinoide, der ikke har psykoaktive effekter og er blevet undersøgt for sine potentielle helbredsmæssige fordele
 • Cannabinol (CBN): et phytocannabinoide, der dannes, når THC udsættes for luft og lys og har milde psykoaktive effekter
 • Cannabigerol (CBG): et phytocannabinoide, der findes i lave koncentrationer i de fleste cannabis-planter og er blevet undersøgt for dets potentielle helbredsmæssige fordele
 • Cannabichromene (CBC): et phytocannabinoide, der findes i lave koncentrationer, det har vist sig at have nogle potentielle fordele, herunder anti-inflammatoriske, smertestillende og antidepressiv virkning. CBC bruges ofte i kombination med andre cannabinoider for at forstærke deres virkninger.

Der er mange phytocannabinoider, der er mindre kendte end de mest populære, såsom THC og CBD. Nogle af de mindre kendte phytocannabinoider inkluderer:

 • Cannabicyclol (CBL)
 • Cannabielsoin (CBE)
 • Cannabitriol (CBT)
 • Cannabicyclolic acid (CBLC)
 • Cannabichromenic acid (CBCA)
 • Cannabidivarin (CBDV)
 • Cannabigerolic acid (CBGA)
 • Cannabigerovarin (CBGV)
 • Tetrahydrocannabivarin (THCV)

Disse phytocannabinoider er blevet identificeret gennem kemiske analyser af cannabis-planter, men har ikke fået samme opmærksomhed som de mere kendte phytocannabinoider som THC og CBD. Der er stadig meget, vi ikke ved om disse mindre kendte phytocannabinoider, herunder deres potentielle helbredsmæssige fordele og eventuelle bivirkninger.

De højeste koncentrationer af phytocannabinoider findes i blomsterne og knopperne af cannabis-planterne, som også populært kaldes “topskud”. Blandt de forskellige sorter af cannabis-planter kan der være forskelle i phytocannabinoiderne, nogle sorter kan have højere koncentrationer af THC, mens andre sorter kan have højere koncentrationer af CBD. Disse forskelle kan skyldes genetiske forskelle i planten eller forskelle i dyrkningsforhold.

Det endocannabinoide system

Det endocannabinoide-system (ECS) blev først opdaget som en følge af forskningen omkring cannabis og dets virkninger på kroppen. Endocannabinoider er en gruppe af kemikalier, der produceres af kroppen selv, og ECS er det system, der regulerer deres produktion og aktivitet.

ECS spiller en central rolle i en række fysiologiske processer i kroppen, herunder smerte, appetit, humør og stress-reaktioner. Endocannabinoider og ECS blev først opdaget i 1990’erne, da forskerne begyndte at undersøge de kemiske forbindelser i cannabis og deres virkninger på kroppen.

Siden da har der været en stor mængde forskning, der har været med til at afdække ECS’ rolle i kroppen, og der er stadig mere at lære om dette komplekse system. Det er interessant at bemærke, at ECS ikke kun findes hos mennesker, men også hos andre pattedyr, fugle, fisk og endda insekter, hvilket tyder på, at det spiller en meget central rolle i mange organismer.

For eksempel har en undersøgelse fra 2016 vist, at bier producerer endocannabinoider, som spiller en rolle i biernes adfærd, herunder læring, hukommelse og reaktion på stress. En anden undersøgelse fra 2017 fandt, at ECS spiller en rolle i reguleringen af smerte hos myglarver.

Selv om der stadig er meget, vi ikke ved om ECS hos insekter, viser disse undersøgelser, at det kan have en central rolle i insektadfærd. Der er behov for yderligere forskning for at afdække fuldt ud, hvordan ECS fungerer hos insekter, og hvilken rolle det spiller i deres fysiologi og adfærd.

Forskellen på phytocannabinoider og endocannabinoider:

Der er en stor forskel mellem phytocannabinoider og endocannabinoider. Phytocannabinoider er cannabinoider, der produceres af planter, især cannabisplanter. De er derfor også kendt som plantecannabinoider. Endocannabinoider, på den anden side, er cannabinoider, der produceres af kroppen selv. De er derfor også kendt som krops-cannabinoider.

En af de mest kendte phytocannabinoider er delta-9-tetrahydrocannabinol, også kendt som THC. THC er det cannabinoide, der giver cannabis dets euforiserende virkning. Der er også andre phytocannabinoider, såsom cannabidiol (CBD) og cannabinol (CBN).

Endocannabinoider omfatter cannabinoider, der produceres af kroppen, såsom anandamid og 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Disse cannabinoider spiller en vigtig rolle i kroppens endocannabinoid-system, som hjælper med at regulere en række fysiologiske processer, såsom smerte, appetit, humør og stress-reaktioner.

Så, i korte træk, er forskellen mellem phytocannabinoider og endocannabinoider, at phytocannabinoider er cannabinoider, der produceres af planter, mens endocannabinoider er cannabinoider, der produceres af kroppen selv.

Syntetiske cannabinoider:

Der findes også syntetiske cannabinoider, som er cannabinoider, der er fremstillet kemisk i laboratoriet. Syntetiske cannabinoider er designet til at ligne de naturligt forekommende cannabinoider, men de er ofte meget potentere og kan have mere intense virkninger på kroppen.

De syntetiske cannabinoider bruges ofte i lægemidler og kan have nyttige medicinske egenskaber. De kan også bruges til at efterligne de virkninger, der er forbundet med THC, men uden at indeholde THC selv. Imidlertid kan syntetiske cannabinoider også være farlige og kan forårsage alvorlige bivirkninger, såsom hallucinationer, paranoia og kramper.

Som det fremgår, er der mange forskelle mellem de forskellige typer cannabinoider, herunder phytocannabinoider, endocannabinoider og syntetiske cannabinoider. Det er vigtigt at forstå disse forskelle, da det kan have stor betydning for, hvordan disse stoffer påvirker kroppen og hvilke risici der er forbundet med dem.


Udgivet

i

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Afkriminaliser Cannabis